Tatilde Yalnızlık Hissini Azaltmak

 

Tatilde Yalnızlık Hissini Azaltmak
Tatilde Yalnızlık Hissini Azaltmak

Tatil deyince ilk olarak akla gelenler: Arkadaş ve aile toplantılarında beraber olmak, favori yemekleri pişirmek, hediye alışverişleri yapmak olabilir. Tatiller, eğlenceli olacağı kadar stresli olabilen yoğun zamanlardır aslında.

Tatiller; pek çok kişi için, yılın fiziksel veya duygusal olarak zorlu geçen zamanlarını atlatmak adına yapılan, kendini izole etme zamanı da olabilir.

Tatillerin var olan neşeli yönleri, herkes için güzel anılar olarak dile gelen konuşmalar ve iyi zamanlardır. Fakat bu aylarda "yalnızlık" düşünülenden daha fazla olabilir. Yapılan araştırmalar, insanların yüzde 31' inin tatil sezonunda artık daha yalnız hissettiği göstermiş ve 25-34 yaşları arasındaki kişilerin, tatillerde 65 yaş üzerindekilerden daha yalnız hissettiği gerçeği ise şaşırtmıştır.

Yapılan araştırmalar; son yıllarda, daha genç yaş aralığındaki kişilerin yüzde 10' unun , 65 yaş ve üstü kişilerin ise yüzde 5' inin, tatil yapmak için hiç kimseyi bulamadığını göstermiştir.

Tatil zamanlarındaki yalnızlığın nedenleri; genç ve ileriki yaşlarda kazanılan deneyimler ve çeşitli sebeplerle değişkenlik gösterebilir. Peki ama bu yalnızlık nedenleri ne olabilir, mesela; 

Kayıp Olan ve Yitip Giden Sevdiklerimiz

Artık konuşamadığımız bir arkadaş, giden bir aile üyesi, yada yeri dolmayacak olan sevdiklerimiz;  tatillerin en çok özlenen kişileri hatırlatması ve bununla beraber gelen yalnızlık hissi.

Hissedilen Sosyal Baskı

Tatil ilanları ve sosyal medyadaki tatil reklamları söz konusu olduğunda, genellikle hayatın sadece iyi yönleri gösterilir. Arkadaşlar ve aile, herkes sevgiyle iç içe gibi... Var olan yalnızlık hissiyle, zaten zor olan tatil, harika tatil görüntüleriyle daha da kötüye gidebilir.

Gösterilen bu harika durum, tatilde yaşanması mümkün olan aksiliklerin, anlaşmazlıkların ve diğer stresli zamanların olmayacağı anlamına gelmez! Tüm bunlar ise sadece yalnızlığa davetiye çıkarmış olur.

Geçmişte Yaşanmış Olan Tatillerin Anıları

Daha önce yaşanan tatiller, güzel anılar bıraktığı gibi olumsuz anılar da bırakır. Geçmişte kalanların hoş olmayan hatıraları, tatil sırasında akla gelerek, kişiyi o ana götürür ve kişinin zihnini geçmiş duygulara yoğunlaştırır. Bu durum ise "yalnızlık ve üzüntü duygularını" tetiklemiş olur.

Tatil döneminde yalnızlıkla mücadele etmenin ve diğer insanlar için de tatili daha az yalnız hale getirmenin yollarına bakalım:

1. Tatil dönemlerini değişik şekillerde geçirmeyi düşünün;

Yaptığınız tatiller yıllar geçtikçe gelenekselleşip yalnızlığınızı besler olmuşsa, artık tatilleri farklı geçirmenin zamanı geldi demektir. Belki de kendiniz için yeni deneyimler edinmeye ve yeni bağlantılar kurmaya can atıyorsunuz, ne dersiniz? Çevrenizdeki güncel dünyaya yine yeniden bağlanmak sadece sizin elinizde.

Yeni alışkanlıklar edinmek, mesela: Seyahat etmek, farklı insanlar ile tatil geçirmek, tüm bunlar yalnızlıkla mücadele için harika yollar olabilir. Bu yüzden tatillerinizin nasıl olacağı hakkında bir fikir edinerek, kendinize en iyi gelecek şeyi yapmayı es geçmeyin.

2. Etrafınız ile olan bağlantılarınızı kuvvetli tutun

Başkalarıyla iletişim kurmanın etkin bir yolu, sahip olduğunuz bağlantıları kuvvetlendirmektir. Mesela; bir zamanlar yakın olduğunuz ve uzaklaştığınız biri, ya da yakın dönemde tanıştığınız ama daha iyi tanımak istediğiniz birisi olabilir. Bir iş arkadaşı veya aile üyesi de olabilir.

Bunun için beklentileri gerçekçi tutmayı unutmayın. İşe koyulmak adına yapılması gerekenler: Kapalı olan kişiler ve kendilerini açmaya hazır olmayanlardan ziyade dışa dönük birileriyle bağları koparmamak ve derinleştirmek daha iyi olur.

Bu yüzden, onlarla şahsen tanışmaya veya onları daha yakından tanımaya bir adım atarak, bir davet yaparak, daha derin bir bağlantıya kapıları açmış olun. Kuvvetli bir irtibata izin verecek olan çalışmaları ve ortak çıkarları düşünün.

Önemli not; Birileri ile bir araya gelmek için planlar kurarken "hadi bir arada olalım" gibi geniş bir anlam içeren cümleler kurmak yerine; insanları, belirlenen bir tarihte ve bir yerde bir şeyler yapmaya davet ederseniz, güçlü bağlantıları daha muhtemel hale getirmeniz kolaylaşacaktır.

Böylece çevrenizi genişletmiş, daha farklı ve değişik tatiller için hayatınıza yön vermiş (hatta tüm yaşamınızı tazelemiş) olacak, ilerleyen dönemlerde yaşantınızı, rutinden ve doğal olarak yalnızlıktan arındırmış olacaksınız.

Öyleyse, kendi hayatınıza yeni adımlar atmaya başlayın.

Yazar: Ümmügül Güven

Yorumlar