Başarılı İnsanların Bildiği 4 Sır

Başarılı İnsanların Bildiği 4 Sır
Başarılı İnsanların Bildiği 4 Sır

İyi bir sır, herkesin dikkatini çeker. Peki, başarı için; "Sır nedir?" Sadece bir tane yok ki. "Başarının sırrını bilmek ister misiniz?" O zaman başarılı insanların sırlarına ortak olalım. Ancak unutmayın! Başarı: Yaygın bilginin, yaygın bir uygulamasıdır. Yeni bir şey öğrenmek kadar, halihazırdaki bildiklerimizi uygulamaya koymak olacaktır başarı.

Başarılı insanların 4 sırrı

1. Vizyon Sahibi Olmak

Vizyon sahibi olabilmek "Lider olmanın merkezidir. Liderlik: Günü kurtarmak değil, hayatı değiştirebilecek hamlelerle başarıyı kovalamak, varmak istenilen hedefi belirlemek ve onu görmektir. Vizyonu gerçeğe çevirme kapasitesidir, liderlik. Böyle bir başarı için temel soruyu cevaplayabilmek ise büyük bir adımdır.

Temel Soru: "Gerçekten ne istiyorum?" Hedefe giden yolda bu sorunun cevabını ararken (bugün ne yaptığınızı anlatacak olan) misyonunuzu bulmak, onu geliştirmek ve çabalayarak ilerletmek; tüm bunlar, vizyonunuzu belirlemek için çok önemlidir.

Liderin, gelecekle ilgili olarak net bir bilgiye sahip olması ve hedefini görme başarısı bize; aksilikler yüzünden kendine duyduğu güvende şüpheye düşme durumlarında ve başarısızlıklar karşısında tekrar ayağa kalkıp, devam etme gücünün net olduğunu gösterir.

Anahtar sözcük "Netliktir." Net olmak ise onu yazmak anlamı taşır. Gelecekle ilgili soruları ve cevapları yazın. Liste olsun. Gelecekle ilgili net bir tablo oluşturmak, vizyon sahibi olmaktır. Hedeflediğimiz gelecek için gereken kaynaklar, algıda seçiciliği harekete geçirecek, bizi hedefe yöneltecektir.

Hastalar hastaları, hamileler hamileleri görür. Kaynaklar fırsatları belirler fakat vizyon yoksa, fırsatlar fark edilmeden uçup gider. Evet, dünyanın en zengin insanlarını herkesten ayrı kılan en önemli faktör, belirli bir hedefe ulaşmaya odaklanıp, yapılacaklar listeleri tutmalarıdır.

2. Dürüst Olmak

Başarılı insanlar gerçeği söylerler. Buna gerek olmadığını düşünürüz değil mi? Mesela bir şirketin, başlangıçta iyi performans göstermesi, kar elde etmesi ve süreklilik için çaba göstermesi; böyle bir ortamda dürüstlüğün az bulunması, arka planda kalması, olasıdır.

Oysa ki dürüstlük, şirket adına da çok önemli. Çünkü; duygusal empati ve şeffaflık içiren dürüstlük, şirket yönetimi için başarıdır. Yanlış olduğumuzu kabul etmek ve hatalarımızın sorumluluğunu almak, sadece kişisel olarak değil, parasal olarak da akıllıcadır.

İletişimi açık ve çalışanlarına "dürüst geri bildirimi" teşvik eden şirketler, rakiplerine göre daha başarılıdır. Şirketler için doğru olan şey bizim için de geçerlidir. Liderler özellikle kendilerine karşı dürüst olmalıdır. Başarı basamaklarını hızla tırmanmak, bu özelliğimizi kalıcı hale getirmekten geçer.

3. Şükran Göstermeyi Bilmek

Minnettar olmadan, hayattaki iyi şeylerin sürekliliğini beklemeyin. Hayattaki olumlu oluşumlara karşı dikkatli olmuyorsanız, ya da tamamen müteşekkir değilseniz, perspektifiniz muhtemelen olumsuz sonuçlara çarpar. Sahip olduklarınıza minnettar değilseniz, daha iyi şeylerin peşinden gitme motivasyonunuz azalacaktır.

Gerçek şu ki; minnettarlığı, sadece zafer ve başarı anlarında başımıza gelen bir durum olarak düşünme eğilimindeyiz. Oysa ki şükran, her zaman geliştirdiğimiz bir duygudur. Bu listedeki sır olmayan diğer sırlar gibi seçtiğimiz, önceden belirlenmiş, deneyimlemek için karar verdiğimiz ve sürekliliği olan bir duygudur.

Nasıl mı? Sadece "Teşekkür ederim" diyerek.

Minnettar olmak için nedenler aradığımızda, onları buluruz. Bu nedenlere dikkat çektiğimizde, sadece kendimiz için değil, ilişkilerimiz ve organizasyonlarımız için de şükran duyarız.

4. Öğrenilenleri Değişime Uyarlayabilmek

Başarı demek, başarısızlıktan sakınmak değildir. Thomas Edison'un ampulü icadı için meşhur sözü; "Ben başarısız olmadım. Sadece çözüm getirmeyen 10.000 metot buldum." Bu konuda yol göstericidir.

Anahtar: "Doğrulanmış öğrenme" sürecini geliştirmektir. Doğrulanmış öğrenme: Bir iş fikrini piyasada uygulayarak ölçme ve öğrenmedir. İşin son noktasına gelmeden fikrin uygulanması, ölçülmesi ve öğrenilmesi sürecidir; ancak bunu yaparken gerçekleşecek olan olası başarısızlığı gizlemek adına tasarlanmış iyi bir hikaye, değildir.

Aksine başarısızlık görülmelidir, öğrenilmelidir. Hiç bitmeyen bu test sürecini başarıya götürmek için değişebilmeli ve süreci sürekli geliştirerek başarıya odaklanılmalıdır. Başarı için gerekli olan beceri, uyum sağlama yeteneğidir.

Başarı hikayelerini farklı kılan, girişimcilerin öngörüleridir. Yeteneklerini kaynaklarıyla birleştirmeleri, planlarının başarılacak tarafını keşfetmeleri, öngörüleri sayesindedir. Bütün bunlar bize şunu gösteriyor: Başarılı insanlar, başarısızlıktan saklanmak yerine, başarısızlığı tahmin edip, onu bir değişime dönüştürecek şekilde yaşamlarına entegre ederler.

Hepimiz iyi bir sırrı severiz. Fakat gerçek şu ki, başarı için sır, elinizde. Küçük küçük başlar ama; önemli olan bugün başlaması. Bu dört "sır" dan birini seçin çalışmaya başlayın.

Yazar: Ümmügül Güven

Yorumlar